Ndërsa moti i ftohtë është i përsosur për t’u kënaqur me pjatat dekadente, kujdesi për trupin tuaj është gjithashtu jashtëzakonisht i rëndësishëm. Për të mbajtur lëkurën dhe zorrët të shëndetshme dhe për të mbrojtur veten nga infeksionet sezonale, duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë dietës suaj.
Andaj më poshtë e gjeni një listë me pesë ushqime që mund t’i shtoni në dietën tuaj të zakonshme, për të mbajtur veten ngrohtë këtë dimër, siç sugjerohet nga nutricionisti Bhuvan Rastogi.
Arrat
Arrat janë një burim natyral i yndyrave të shëndetshme dhe janë një shtesë e shkëlqyer për çdo dietë. Arrat përmbajnë një sasi të shëndetshme të yndyrës dhe karbohidrateve.
Patate e ëmbël
I afërmi më i shëndetshëm i patates modeste, niseshte dhe e shijshme në shije, kjo perime dimri është një ushqim popullor në Indi. Të pjekura dhe të shitura si një meze të lehtë në rrugë gjatë muajve të ftohtë, ato janë një shtesë e mrekullueshme në dietën tuaj dhe janë të fortifikuara natyrshëm me vitaminë A, vitaminë C, kalcium dhe kalium. Mund ta konsumoni ë pjekur, të skuqur ose ta hani në supë.
Specat zile
Specat zile, janë sa të mrekullueshëm për t’u parë, aq edhe të dobishëm. Zakonisht janë të disponueshëm në variante jeshile, të kuqe dhe të verdhë dhe janë një shtesë e shkëlqyeshme për sallata, supa, rosto, të skuqura, etj. Një perime e gjithanshme, specat zile janë burime energjie të vitaminës C që forcon sistemin imunitar të trupit. Ato përmbajnë gjithashtu vitaminë A, vitaminë E, folate, kalium dhe antioksidantë të tjerë. Ju mund ta hani këtë perime të gjithanshme të papërpunuara ose të gatuara.
Xhenxhefil
Të përdorura në të gjithë botën dhe në kuzhina të ndryshme, xhenxhefilët kanë një shije të mprehtë, pothuajse të nxehtë që është jashtëzakonisht lehtësuese për ftohjet e zakonshme dhe dhimbjet e fytit. Xhenxhefili përdoret gjithashtu për të trajtuar sëmundjet. Ai përmban vitamina thelbësore si vitamina C, hekur, vitaminë B6, magnez, etj. Gjatë stinës së ftohtë, mund t’i shtoni xhenxhefil çajit, supave dhe kerit tuaj për t’i dhënë një aromë të veçantë të ngrohtë.
Zarzavate me gjethe të errëta
Veçanërisht të njohura gjatë stinës së dimrit, zarzavatet e freskëta të stinës janë një burim i shkëlqyer i vitaminës K, tha Bhuvan. Është një antioksidant më së shumti i pranishëm në gjethet jeshile të errëta të ziera të pa gatuara.